Szolgáltatásaink

Komplett kutyakozmetika

Ha szeretne egy mindent magába foglaló kozmetikai kezelést kutyusának, akkor ez a csomag a megfelelő választás.

A komplett kutyakozmetika tartalmazza:

 • Szőrbontás (hosszú szőrnél)
 • Nyírás vagy trimmelés, fajtától és igényektől függően
 • Tappancs szőrmentesítése, hogy ne akadályozza a járást
 • Karomvágás
 • Fültisztítás
 • Fürdetés
 • Bűzmirigy kezelése
 • Szárítás
 • Utónyírás és fazonalakítás.

Bontás

A bontás célja a fajtajelleg megőrzése mellett a teljes csomómentesség, az elhalt szőr kiszedése és a sűrű aljszőrzet felbontása.

Fürdetés szárítással

Egyszerű folyamatnak tűnik, de nagy gondosságot igényel. Minden fajtánál más-más gyakorisággal kell végeznünk,
A szárítás alkalmával mindenképpen ügyeljünk a teljes száradásra! A meleg levegővel történő szárítás után hideg levegővel is szárítsuk át a kutyát hogy lehűtsük a testét, illetve a meleg levegőtől a bőr felőli szőrszakasz újra átnedvesedhet.

Nyírás

A nyírás lehet gépi vagy kézi. Gépi nyírás esetén elektromos nyírógépet, kézi nyírás esetén ollót és ritkító ollót használunk.

Drótos vagy szálkás szőrtípus esetén a nyírás nem javasolt (sőt inkább tiltott), mert nyírás esetén az elhalt szőrszálak a szőrtüszőben maradnak (csak rövidebbek lesznek), és az új szőr nem tud rendesen fejlődni. Ezért az ilyen szőrtípusok nyírása esetén a kutyának bőrproblémái lehetnek, valamint a nyírt (trimmelni való) szőr ellágyul, minőségi romlást szenved.

Trimmelés

A trimmelés feltétele a szőr trimmelhetősége, ami azt jelenti, hogy a szőr a növekedési folyamat végén elhal, és fájdalom nélkül kihúzható a szőrtüszőből (ezek a szőrszálak általában fakóbb színűek). A trimmelés kézzel történik gumiujj, esetleg trimmelőkés használatával. Az elhalt szőr kihúzása után a szőrtüszőnek van egy rövid pihenőideje, majd megindul az új, életerős szőr növekedése. Ezért a szálkás és drótszőrű kutyáknál 4-6 hét kell, hogy a fajtára jellemző szőrminőség újra kialakuljon. A trimmelés azért fontos, hogy az elhalt szőrszálak helyett új szőr növekedhessen. A trimmeletlen szőrnél akár bőrproblémák is kialakulhatnak. A trimmelést igénylő kutyafajták nyírása a szőr ellágyulásához, a szőrminőség romlásához vezethet.

Trimmelni háromféle szőrtípust lehet:

 • Drótos szőrtípus (airedale terrier, drótszőrű magyar vizsla, foxterrier, welsh terrier stb.)
 • Szálkás szőrtípus (szálkás szőrű tacskó, skót terrier, west highland white terrier - westie, schnauzer stb.)
 • Vegyes szőrtípus (szetterek, spánielek, hosszú szőrű tacskó)

Fültisztítás

A fület nem szabad gyakran tisztítani, mert ezzel kitisztítanánk a természetes védekezőflórát is. Sok fajtának (terrierek, pásztorkutyák, bichonok) a külső hallójáratban szőrszálak nőnek, melyeket a fültisztítás előtt el kell távolítani. A fültisztítást fültisztító folyadékkal és fültisztító pálcikával végezzük.

Karomvágás

A kutyáknál a karmok a mancson kívül helyezkednek el. Mozgás közben természetesen kopnak. Ezért fontos, hogy a kutya sokat mozogjon (sétálás, futás). Annál a kutyánál kell karmot vágni, amelynél stabil állásban a karom tartja a testsúlyt, és nem a talp- és ujjpárnák.

Bűzmirigy tisztítás, kezelés

A bűzmirigy a farok alatt található, párosan elhelyezkedő, tömlő alakú szerv. Segíti a kutyáknál az egyedfelismerést, illetve területjelölést. Nem kell gyakran tisztítani, csak ha a mirigyzacskók túlzottan telítettek, vagy gyulladtak. 

Ürítés esedékességének egyéb jelei: a kutya rágja a környékét, vagy "szánkázik" (a farkat felemelve a fenekén csúszik a földön, bár ez lehet bélférgesség jele is!), bőrprobléma vagy akár középfülgyulladás.

Kérjen időpontot kutyakozmetikánkba »